Zo komt de nieuwe boekhandel Broese aan de Oudegracht eruit te zien
Het oogt nog als een bouwplaats, maar toch is er niet veel verbeeldingskracht voor nodig om de nieuwe winkel van boekhandel Broese aan de kant van de Oudegracht al voor je te zien.
Het nieuwe, monumentale pand, waarin ook het oude postkantoor aan de Neude zat, staat nog vol met kranen, steigers, buizen en een wirwar aan draden. Als alles volgens plan verloopt en Broese Boekverkopers op donderdag 23 april opengaat, komen de bezoekers in een sfeervolle, overzichtelijke winkel terecht.
Eigenaren Erik en Sandra van Doorn geven deze ochtend een speciale rondleiding door het twee verdiepingen tellende winkelpand. Wat opvalt is dat er met veel respect is omgesprongen met het monumentale pand, opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School door architect J. Crouwel jr. De hoge, smalle vensters zijn gebleven, net als de stenen muren van het oude postkantoor, die fungeren als scheidingswand tussen verschillende zalen in de nieuwe boekhandel. Oud en nieuw vloeien zo in elkaar over.
Vier etalages
Naar schatting tussen 70.000 en 90.000 boeken gaan in vier dagen in april over van de Stadhuisbrug naar de Oudegracht, waar Broese het grootste deel van de nieuw aangebouwde gevel, met maar liefst vier etalages, in gebruik neemt. Alleen het hoekpand Oudegracht/Potterstraat op de begane grond is nog niet verhuurd door eigenaar A.S.R. ,,We zijn er blij mee. Het is een enorme investering. A.S.R. wilde graag een gezichtsbepalende winkel in het pand. Wij willen weer samen met de bibliotheek'', zegt Sandra van Doorn.
Niet aan alles is gedacht, zo blijkt. Zo moeten de 37 personeelsleden als ze straks hun fiets in de nieuwe stalling bij de Drakenburgstraat zetten, buitenom lopen. ,,Er is geen mogelijkheid voor het winkelpersoneel, dat op wisselende tijden werkt, om binnendoor te lopen.''
Tafels op wieltjes
Wie over ruim twee maanden de nieuwe Broese binnenstapt, komt terecht in een grote lichte zaal, waar tafels op wieltjes staan met de boeken die in het nieuws zijn. Verder bevinden zich de Nederlandse en Engelse literatuur zich op de begane grond, een tijdschriftenhoek en kaartenmolens. Rechts in de winkel is een roltrap naar de eerste verdieping die uitkomt op de klantenservice. Achterin bevindt zich een zaal met een verlaagd plafond met de afdeling kinderboeken.
Dit plafond is verlaagd omdat erboven een entresol is, een tussenverdieping waar de afdeling kunst en muziek komt, inclusief lp's, cd's en een podium voor optredens. Rondom de entresol is een smal pad, waar ook boeken staan. In een grote zaal op deze verdieping komt de zogeheten 'Engelse bibliotheek' in een groene uitstraling met de afdelingen geschiedenis en wetenschap. Aan de voorkant komen zitjes met tafeltjes voor de ramen aan de Oudegracht. Bij deze koffiebar kunnen bezoekers broodjes, frisdrank en soep krijgen. Op deze verdieping komen verder de personeelskantine, kantoren, toiletten en douches.